0724 221 846|temsaco@temsaco.ro

Renovari de tabla cutata sau panou sandwich cu membrane lichide

Home/Renovari de tabla cutata sau panou sandwich cu membrane lichide
Renovari de tabla cutata sau panou sandwich cu membrane lichide 2017-04-20T07:47:42+01:00

banner-rom

MARISEAL este o membrana lichida poliuretanica monocomponenta, cu aplicare la rece, fara termosudare, rezistenta la UV, cu elasticitate ridicata, cu intarire declansata de umiditate, armata/nearmata cu geotextil din fibra de sticla/poliester, rezistenta la radacini si microorganisme. MARISEAL reprezinta o solutie buna si economica de renovare a tablei cutate sau panoului sandwich. Durata de viata este de cca. 10-15 ani. Dupa aceasta perioada se poate aplica un nou strat de membrana lichida la costuri foarte mici, prelungind astfel durata de viata cu inca 10-15 ani.

Alcatuirea sistemului

Sistemul constructiv este compus din urmatoarele straturi:

1 Stratul suport curatat si spalat

2 Fasii de 300 mm latime membrana lichida armata cu geotextil

3 Izolarea fiecarui surub cu membrana lichida armata cu geotextil

4 Membrana lichida armata cu geotextil strat1

5 Membrana lichida protejata la UV strat final.

oie_xhqmvyvjzihx

Principalele avantaje

 • Instalare fara suprapuneri si fara suduri
 • Viteza de executie este mare
 • Fara fixari mecanice sau adeziv, fara flacara deschisa
 • Elasticitate – va absorbi deplasarile structurale ale cladirii
 • Aderenta deplina la suprafata
 • Rezistenta excelenta la vant

Inainte de a stabili solutia de renovare cu membrane lichide trebuie luate in considerare cateva aspecte importante.

Stabilitatea structurii

Panourile sandwich si tabla cutata se pot degrada structural/fizic in timp astfel incat in anumite zone sa nu mai prezinte stabilitate structurala. In aceste cazuri trebuie luate masuri de inlocuire a zonelor respective.

Inspectia acoperisului

O expertiza tehnica completa a acoperisului trebuie sa stabileasca elementele constructive si problemele aparute de-a lungul timpului.

 • Tipul profilaturii tablei, grosime tabla, grosime termoizolatie (daca este cazul)
 • Coroziunea si degradarea suruburilor
 • Coroziunea aparuta la imbinari, margini
 • Lipsa profile de inchidere la margini
 • Coroziunea si degradarea sorturilor de protectie la luminatoare, tubulatura, trape de fum
 • Jgheaburi cu infiltratii

Condensul

Daca se va alege o solutie de renovare pe baza de membrane lichide fara termoizolatie suplimentara, atunci trebuie luat in calcul posibila aparitie a condensului pe mai departe. Se va lua in calcul posibilitatea ventilarii suplimentare a acoperisului, in functie de tipul structurii.

Acoperire strat suport

Este important sa se stabileasca de la inceput ce tip de acoperire are stratul suport existent (Ex. Plastisol, PVF2…etc) deoarece in functie de tipul acestuia se va alege si tipul de primer.

Suruburile  

Una dintre cauzele frecvente ale aparitiei infiltratiilor in acoperisurile metalice este degradarea suruburilor (fixarilor). De-a lungul timpului aceste suruburi vor fi afectate de rugina/coroziune si nu-si mai indeplinesc functiunea. Suruburile lipsa sau deteriorate vor fi inlocuite cu altele noi si apoi toate suruburile vor fi tratate special cu membrana lichida armata cu geotextil.     

Suprapunerile

Suprapunerile panourilor de tabla cutata in cazul unui acoperis construit corect trebuie sa fie de minimum 150 mm. Aceste suprapuneri se sigileaza cu benzi de sigilare din butyl care sunt extreme de importante si utile. De multe ori aceste benzi de sigilare lipsesc sau sunt realizate din materiale de slaba calitate care imbatranesc in timp si nu mai sunt functionale.

Coroziunea de margine

Coroziunea de margine a panourilor de tabla cutata sau panou sandwich trebuie tratata special. Rugina trebuie indepartata complet cu perii de sarma sau polizoare speciale pana se ajunge la metal curat. Apoi marginile vor fi tratate special cu membrana lichida armata cu geotextil.

Profile de inchidere lipsa sau deteriorate

combinate

Multe acoperisuri din tabla cutata sau panou sandwich prezinta infiltratii prin aceste zone unde piesele de inchidere/umplere lipsesc sau sunt degradate. Acest lucru permite patrunderea apei pe sub tabla inferioara. Se vor trata in mod special aceste zone cu membrana lichida armata cu geotextil, in anumite cazuri in straturi multiple.

Descrierea procedurii de lucru

Curatarea si spalarea suprafetei

Se va spala intraga suprafata cu apa sub presiune iar rugina se indeparta complet cu perii de sarma sau polizoare speciale pana se ajunge la metal curat.

Sigilarea detaliilor

Se vor sigila toate detaliile acoperisului: suruburile, suprapunerile, elemente de inchidere la margini, jgheaburi interioare, luminatoare, tubulatura de ventilatie HVAC, alte penetrari prin acoperis. Toate aceste elemente se vor sigila cu membrana lichida si armatura din geotextile, in unele cazuri fiind necesare mai multe straturi de geotextil+membrana lichida. Armatura din geotextil ofera un plus de rezistenta mecanica foarte necesara in aceste zone de detaliu.

renovare-ml-detalii

Primer

Pe suprafata curatata si spalata in prealabil se va aplica stratul de primer conform instructiunilor producatorului, in functie de tipul de acoperire initiala a tablei cutate.

Varianta 1 – durata de viata 10-12 ani

Membrana lichida strat final
Geotextil
Membrana lichida primul strat
Primer

Varianta 2 – durata de viata 5-10 ani

Membrana lichida strat final
Membrana lichida primul strat
Primer

IMG_0660-1024x768

metal-roof-coating-pa-5

membrana lichida pe acoperis metalic